színházi nevelési előadás a 16-19 éves korosztály számára

Rendezte: Kárpáti Pál

Játsszák: Messaoudi Emina, Tóvaj Ágnes, Zsigó Anna, Georgita Máté Dezső, Kárpáti Pál

Dramaturg: Zsigó Anna

Az előadás és a foglalkozások teljes hossza max. 2,5 óra.
Az előadás megvásárolható, bővebb információ:
faqszinhaz@gmail.cm

Bemutató: 2017.09.14.

Az előadás szinopszisa

Előadásunkban a felnőttéválás és az önállósodás helyzeteit vizsgáljuk. A résztvevő diákokkal közösen arra keressük a választ, hogy miként képzeljük a felnőttkort és a hirtelen jött önállóság milyen kihívások elé állítja a különböző személyiségtípusú embereket. Hol vannak az én határai? Hogyan védjük meg a személyes szféránkat? Meddig lehet valaki másokon segítő jóságos szamaritánus, és honnantól tartjuk vesztesnek? Az előadás fiatal szereplői a történetben olyan helyzetekbe kerülnek, melyekben túl nagy falatot kapnak a felnőtt életből, vagy a gyerek-lét és a csak magára számítható felnőttség közt nem volt átmenet. Az előadás elején egy közös-, a végén pedig ún. kiscsoportos foglalkozásban dolgozzuk fel az említett problémákat, a feldolgozás fókuszában az egyes karakterek állnak.

A résztvevő diákoknak lehetőségük van elmélyülni egy-egy szereplő sorsában és a történet lehetséges folytatását végiggondolni. A 16-19 éves korosztálynak, akik éppen a nagybetűs életbe való kilépés határán állnak, lehetősége van áttételesen, egy másik karakter vizsgálatán keresztül megnyilvánulni saját terveivel, félelmeivel kapcsolatban.

A történet helyszíne és az önállósodás megtestesítője az Első Albérlet. Flóra, a 25 éves éjszakás nővér öt napja költözött be élete első albérletébe. A sűrű munkabeosztása mellett még alig volt ideje berendezkedni. A lakásban minden kezdetleges állapotban van, épp ezért tele lehetőséggel. Flóra kiegyensúlyozott családban nőtt fel, de a baráti kapcsolatai inkább az online térre szorítkoznak. Szoros barátságba kerül egy anonim illetővel, akivel éjszakákba nyúlóan csetelnek a legváltozatosabb témákról. Ebbe az “idillbe” toppan be egy hajnalon hirtelen Flóra 18 éves öccse, Máté, akit nemsokára követ a lakásba az újdonsült szerelme, Julcsi is. Julcsi az erőszakos expasija elől menekül, Máté élvezi a felnőttes nyári szünetet nővére lakásában. Lassan, alig észrevehetően foglalják el Flóra életterét, aki a csetbeszélgetések világába menekül. Aztán elérkezik a születésnapja.

Sajtó

Galéria