Holden Caulfield: Georgita Máté Dezső
Régész, főmuzeológus: Dr. Szabó Ádám
Jelmez: Giliga Ilka
Produkciós vezető: Szőnyi Franciska

Rendező: Ördög Tamás

A szövegkönyvet Gyepes Judit fordításának felhasználásával Georgita Máté Dezső és Ördög Tamás írta.

Külön köszönet Zsombéki Blankának!

Bemutató: 2018.12.06. Magyar Nemzeti Múzeum

Az előadás szinopszisa

„Rákérdezek az életre, de eszem ágában sincs úgy tenni, mintha tudnám a választ.” (J. D. Salinger)

A Zabhegyezőből ismert 16 éves Holden most a Magyar Nemzeti Múzeumban keresi a húgát. És beszél. Magáról, a világról.

A helyspecifikus monodrámában, amelyet Salinger kultikus regénye inspirált, Georgita Máté Dezső kelti életre a főszereplő fiút.

Lázadó hős vagy meg nem értett zseni? Mindenki döntse el maga. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek minden fiatal felnőttet foglalkoztatnak, csak nem mindenkiben van hozzá kellő bátorság, hogy fel is tegye őket magának vagy bárkinek a környezetében. Azért eleven, azért élő még ma is, mert húsba vágóan nyers és egyenes. Mint jó esetben minden fiatal. Ha hagyják.

Felnőttként pedig titkon reméljük, hogy még mindig van bennünk egy kis Holden, és nem sikerült a társadalomnak teljesen kiölni.

Kritika

View this post on Instagram

#mono 3. ZABHEGYEZŐ Magyar Nemzeti Múzeum 100/91 Először is: Megmagyarázhatatlanul kevés volt a visszataps, pedig szuper volt az előadás. Oké, hogy 20-an ha voltunk nézők, de come on, tapsolni nem ciki!!! Úgyhogy @matedezso -nek innen is küldenék plusz 5 kör tapsot, remélem sokan elmentek és átadjátok neki. Pont az előadás előtti héten olvastam el a könyvet, és őszintén szólva nem tudtam elképzelni, hogy lehet majd ezt átadni monodrámaként. Hát megtudtam. Tökéletesen van meghúzva a story, a legfontosabb történetelemek kb mind megjelennek, és ami a könyv lényege, vagyis a hangulat, az teljesen átjön. Gondolok itt a nyelvezetre, vagy hogy Holden akkorákat csulázik a zsebkendőjébe, hogy azt öröm nézni. ? Pont úgy történik minden, ahogy az a valóságban történne, ha összefutnánk Holdennel. Csak úgy elkezd összevissza dumálni nekünk, mi pedig nem tudjuk nem élvezni. Mintha egy stand upot néznénk. Mármint jó, vicces stand upot, a változatosság kedvéért… Georgita Máté Dezső pedig remek Holden, szerethető, igazi, jól áll neki ez az “olyan laza, hogy mindjárt szétesik” stílus. Egyedül a karakter tragikumát nem éreztem annyira erősen, mint a könyvben, ahol néhány nagyon kellemetlen / nyomasztó jelenet van, de azt hiszem ez kevésbé is volt itt cél. Ja igen, a Nemzeti Múzemum pedig baromi hangulatos helyszín. Vegyetek jegyet vagy lecsapok az összesre és elajándékozom. #színház #ajánló #zabhegyező #faq #nemzetimúzeum #georgitamátédezső #ördögtamás Fotó: www.szinhaz.org

A post shared by Színház Ajánló (@szinhazajanlo) on

Galéria