FAQ Színház – SzFE koprodukció

Fordító: Györffy Miklós

Játsszák: Boros Ádám (m.v), Georgita Máté Dezső, György Zoltán Dávid (m.v.), Messaoudi Emina, Orbán Borbála, Tóvaj Ágnes

Asszisztens: Kónya Klára
Látvány: Molnár Anna
Dramaturg: Kukk Zsófi
Hang: Bredán Máté
Fény: Szalai Dávid
Rendező: Tárnoki Márk

Az előadás időtartama: 90perc

Támogatók: NKA, FAQ Színház, SZFE

14 éves kortól ajánlott.
Ajánljuk külföldiek számára is.

Bemutató: 2019.03.07. MU Színház, 2019.03.09. Ódry Színpad

Az előadás szinopszisa

,,Hogy mik a hagyományos szomorúmanók, ezt itt nem kell magyaráznom, de Prágában sem kellene, Szabadkán se, Varsóban se, Kolozsvárt se, legföljebb emlékeztetni, hogy belül ott dobog a narancsszív.

(…)

Hallottam, hogy van egy cseh szamizdatszerző, álneve Jozef K., kéziratai évek óta keringenek- ahol tudnak, és hogy senki se tudja, ki ő.

Hogyha nem tudni, ki Jozef K., akkor bárki lehet Jozef K., bárki hagyományos szomorúmanó; ha tehát a kultúra kéretlen őre végigmegy a Károly hídon, mert lejárt a munkaideje, vagy csak elfáradt, vagy hiányzik a család és még a gyerekkel is matekozni kell, függvényábrázolás!, szemben bárki jön feléje, öreg, fiatal, boldog, boldogtalan, nő, férfi, egylábú, kétlábú, háromlábú, pardon, tolószékes, középkorú kurva, sudár papnövendék, bárki a kultúra kéretlen őre nem lehet biztonságban, hisz mindőjük lehetne Jozef K.

És ezt kéne elérni, ezt a bizonytalanságot, bizony, megint, szabadságot, függetlenül a hidaktól, Károly, Erzsébet, folyóktól, Moldva, Duna, s elérni azt, elszakadva most már az irodalomtól, hogy bárki az országból potenciális igazmondó lehessen. Legyen tehát valódi nevünk ál-név, mely éppen minket leplez, le.

Uraim, hagyományos szomorúmanók! Öltsük fel hát valódi álorcánkat! És ne csüggedjetek, ha mást nem, egymást fölismerjük, triviálisan, a hagyományosságról, a szomorúságról és a manóságról.”

Esterházy Péter

Franz Kafka A per című regényét Tárnoki Márk rendező és Kukk Zsófia dramaturg dolgozták át egy gyors tempójú, zaklatott színdarabbá, amelyben mindenki gyanús és minden ajtó mögött ott lapul a félelem. Az előadás fő erőssége, hogy az összes színész egy ponton a főszereplő, Josef K bőrébe bújik: a bántalmazó áldozattá válik és fordítva, nincs határ a hatalom és kisember között, mindenki felelős mindenért. Az alkotók Kafka főművének modernizálásával a mai fiatal felnőttek tapasztalatait kutatják egy olyan világban, ahol a közéletben már nincsenek szabályok. A per Tárnoki Márk vizsgarendezéseként kerül bemutatásra 2019. február 7-én a Színház- ésFilmművészeti Egyetem Ódry Színpadán, majd március 7-től a MU Színház tűzi műsorra.

Sajtó

Galéria